Október a kertben egy átmeneti időszakot jelent. A nyári meleg lassan elhagyja a kertet, és a hidegebb, esős idő kezd megjelenni. Ilyenkor fontos, hogy a kertünkben lévő növényeket és virágokat felkészítsük a téli hónapokra. Összegyűjtöttünk néhány fontos teendőt és tanácsot, amelyek segítenek októberben a kertben.

1. Levelek gyűjtése

Az ősz a lehullott levelek időszaka. A lehullott levelek eltávolítása nem csak esztétikai okokból fontos, hanem azért is, mert a lehullott levelek alatt kártevők és betegségek is megbújhatnak. A begyűjtött leveleket komposztálhatjuk, vagy felhasználhatjuk takarásra.

2. Gyep ápolása

Októberben érdemes a gyepet kijavítani, ahol szükséges. Az elszáradt, sérült részeket javítsuk ki magvetéssel. Október közepéig még végezhetünk utolsó fűnyírást, de a fűmagasságot hagyjuk kicsit magasabban a téli hónapokra való tekintettel.

3. Talajművelés

Az őszi talajműveléssel felkészíthetjük a kertet a tavaszi ültetésre. A talajt lazítsuk fel, és keverjünk hozzá komposztot vagy trágyát a tápanyag-utánpótlás érdekében.

4. Téli növények ültetése

Október a hagymás növények, mint például a jácint, nárcisz vagy tulipán ültetésének ideje. Az ilyen típusú növények a hideg hónapokban pihennek, és tavasszal hozzák virágaikat.

5. Évelők metszése

Néhány évelő növényt célszerű októberben visszavágni. Ez segít abban, hogy a növény erősebb legyen és jobban bírja a telet.

6. Kerti tó ápolása

Ha van kerti tónk, októberben érdemes eltávolítani a lehullott leveleket a víz felületéről, valamint a tó aljáról, hogy ne rothadjanak bele. A tó vizét célszerű október végéig a megfelelő szinten tartani.

7. Fagyérzékeny növények védelme

Októberben már érkezhetnek az első fagyok. A fagyérzékeny növényeket (mint pl. a citromfa, olajfa) érdemes behozni a házba vagy fűtött fóliasátorba. Azokat a növényeket, melyeket nem tudunk behozni, óvjuk a hidegtől takarással vagy fagyvédő anyagokkal.

8. Komposztálás

Októberben sok kerti hulladék keletkezik, amit érdemes komposztálni. A komposztáláshoz használjunk összevágott növényi maradványokat, lehullott leveleket és konyhai hulladékot.

Összefoglalás

Október hónapban a kertben sok a teendő, de ezekkel az ápolási munkálatokkal felkészíthetjük kertünket a téli hónapokra. A megfelelő előkészületekkel biztosíthatjuk, hogy növényeink egészségesek maradjanak a hideg hónapokban, és tavasszal újra virágba boruljanak. A kerti munka mellett ne feledjük élvezni az ősz szépségeit és a friss, hűvös levegőt!

hvar sziget látnivalók Previous post Hvar sziget látnivalói: A horvát gyöngyszem
elektromos autók Next post Mi várható az elektromos autók piacán?